Geldzaken

Tips over geldzaken

Tijdens je vakantie in een winkel staan en niet kunnen afrekenen. Dat is vervelend. En er bij de kassa achter komen dat het product dat je wilt aanschaffen toch een duurder is dan op het prijskaartje staat. Dat wil je voorkomen. Lees daarom onderstaande tips over geldzaken.

Geld en creditcards

In Canada betaald men met de Canadese dollar, C$ 1 is ongeveer € 0,70.
Biljetten: 5, 10, 20, 50 en 100 dollar
Munten: 1, 5, 10 en 25 dollarcent, 1 en 2 dollar

Geld wisselen kan bij de grotere luchthavens en vaak ook in hotels. Banken wisselen geen geld. Het is aan te raden om zowel een creditcard als een bankpas, met Cirrus of Maestro logo, mee te nemen. Met je bankpas kun je bij de meeste ATM’s tegen voordelig tarief geld pinnen en je creditcard heb je nodig voor de dagelijkse uitgaven. In winkels word je bankpas niet geaccepteerd.
Controleer voor je vertrekt of je bankpas ook buiten Europa werkt en laat dit indien nodig aanpassen.

Eventueel kun je voor de zekerheid travelercheques meenemen. Hiermee kun je in alle winkels en restaurants betalen en het wisselgeld krijg je contant.

Belasting

De hoogte van de belasting verschilt per provincie. In Alberta is de belasting erg laag. Slechts 5%. Houdt er wel rekening mee dat dit niet is inbegrepen in de prijzen van producten, maar ook bij hotels e.d. Deze 5% komt er bij het afrekenen nog bij.

Fooi

In restaurants is de bediening niet inbegrepen in de prijs, zoals in Nederland. Daarom geeft men nog 15-20% van het totaalbedrag aan fooi. In hotels is het gebruikelijk om de piccolo 1-2 dollar per bagagestuk te geven als fooi.

Geldzaken was last modified: november 21st, 2014 by admin