Nationale parken

Alberta kent tegenwoordig vijf prachtige nationale parken. De basis voor de nationale parken in Canada is gelegd met het oprichten van Banff National Park in 1855. In 1913 volgde Waterton en Elk Island en al snel daarna volgde in 1922 Wood Buffalo National Park. Dit laatste park is inmiddels onderdeel van UNESCO Werelderfgoed.

Tegenwoordig zijn de nationale parken van Canada onderdeel van een landelijk systeem om de belangrijke en bijzondere natuurgebieden van Canada te beschermen. Het gaat hierbij om natuurgebieden in elke provincie en territoriums kennen een variatie van bossen, toendra’s, bergen, gletsjers en meren. Het systeem van de nationale parken beschermt de habitat, wildlife en ecosysteem van deze bijzondere natuurlijke regio’s.

De nationale parken Banff en Jasper vormen samen met Yoho, Kootenay National Park, Mount Robson, Mount Assiniboine en de Hamber Provincial Parks het Canadian Rocky Mountain werelderfgoed.

Voor toegang tot de nationale parken moet entree worden betaald. Reken op ongeveer 10 dollar per dag. Vaak is het voordeliger om een jaarpas of familiepas te kopen.

 

Logo Nationale Parken Canada

 

 

Banff National Park

Smaragd groene meren, bergtoppen met eeuwige sneeuw, indrukwekkende gletsjers en watervallen. Raak onder de indruk van de prachtige natuur in Banff National Park. Dit oudste nationale park van Canada is bij uitstek geschikt voor een actieve wandelvakantie of een autorondreis.

Jasper National Park

Het prachtige Jasper National Park biedt de meeste kans om wildlife te treffen: elanden, beren, berggeiten, wapiti, wolven en vele andere dieren komen ervoor. Het park grenst aan de noordzijde aan gebied dat is afgesloten voor mensen, en dat is te merken. Behalve de kans om wildlife te zien biedt Jasper National Park ook vele andere hoogtepunten, zoals de Athabasca Glacier.

Wood Buffalo National Park

In het noordoosten van Alberta en het zuiden van Northwest Territories ligt het Wood Buffalo National Park.  Het park is in 1922 opgericht met als enige doel het beschermen van de bijna uitgestorven bosbizon. Het park is bijna 45.000 vierkante kilometer groot. Ter vergelijking Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 vierkante kilometer.
Vanwege de zeer noordelijke ligging weten maar weinig mensen dit gebied te vinden. Dat is jammer. Want zeker als je voor een avontuurlijke reis gaat is Wood Buffalo National Park de plek waar je moet zijn.

Elk Island National Park

Elk Island National Park ligt nabij de hoofdstad Edmonton. Het is een kleiner nationaal park, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het park staat bekend om de bizons en herten die je er kunt zien. Ook leven er vele andere dieren, zoals coyote, bevers en pelikanen. Ook in de winter kun je prima terecht in Elk Island National Park, bijvoorbeeld om te sneeuwwandelen of langlaufen.

Waterton National Park

Het Waterton National Park ligt in het zuiden van Alberta. Het is een rustiger nationaal park, maar dat betekend zeker niet dat er niets te zien is. In Waterton National Park zie je vanuit de prairie ineens de reusachtige Rocky Mountains opdoemen. En ook dit nationale park is een thuis voor veel diersoorten. Waterton National Park is zeer geschikt voor veel buitenactiviteiten, zoals vissen, hiken, fietsen, skieen, windsurfen, kanoën etc.

 

Nationale parken was last modified: december 7th, 2014 by admin