Johnston Canyon

Johnston Canyon

Waterval en door erosie uitgesleten canyon muren van Johnston Canyon.

Ten noorden van Castle Mountain in een gletsjervallei ligt Johnston creek. Vanaf een hoogte van 2500 meter stroomt het water van de beek zuidoostelijk tussen Helena Ridge en Sawback Range. Daarna buigt de stroom af richting het zuiden. Daar raast het water op volle kracht door Johnston Canyon om vervolgens in de Bow River uit te monden. Johnston Canyon is gemakkelijk te bereiken en prachtig om te zien!

Johnston Canyon: Lower Falls en Upper Falls

Johnston Canyon is ontstaan door jarenlange erosie. Het water van Johnston Creek zorgt ervoor dat de kalkstenen aardlagen inslijten en zo zijn er gigantische canyon muren, watervallen, maar ook tunnels en poelen ontstaan.

Johnston Canyon bestaat uit de Lower Falls en de Upper Falls. De lager gelegen watervallen zijn gemakkelijk te bereiken via speciaal aangelegde wandelpaden met veiligheidsrelingen en bruggen. Eenmaal beneden kun je via een kleine tunnel genieten van de imposante watervallen en de koele mist die blijft hangen in de lucht.

Achter de Lower Falls gaat het wandelpad verder langs de watervallen van Johnston Creek. Het pad is hier natuurlijk en ruiger en voert je naar de 30 meter hoge Upper Falls. Loop door naar het uitzichtpunt op de top van de waterval voor het meest indrukwekkende uitzicht.

De wandeling van Johnston Canyon is een van de meest populaire wandelingen in Banff National Park. Het is werkelijk prachtig en de wandeling is goed en veilig te doen met het hele gezin.

Tip: Bezoek Johnston Canyon tijdens een rondreis door de Rocky Mountains, of als dagtocht vanaf Calgary.

IInk Pots nabij Johnston Canyonnk Pots nabij Johnston Canyon

Vanaf Johnston Canyon is het mogelijk om door te lopen naar de Ink pots. De wandeling voert door het bos en komt uit op een open weide waar water opborrelt uit de dieptes van de aarde in ondiepe poelen. Hier vindt je de Ink Pots. Het zijn vijf blauwgroene poelen die elk toch hun eigen kleur hebben. Dit is ook de reden waarom ze de Ink Pots genoemd zijn. De kleur van deze bijzondere poelen ontstaat door de snelheid waarmee de poel vult. De melkgroene Ink Pots vullen langzamer, hierdoor hebben zij een zwaardere substantie van fijne materialen dan de diep blauwe poelen.

De Ink Pots zijn koudwater bronnen. De temperatuur ligt gedurende het jaar gemiddeld op 4 graden Celsius.

 

Bereikbaarheid Johnston Canyon

Johnston Canyon is eenvoudig te bereiken vanaf Bow Valley Parkway (a1). Even na Banff kun je vanaf Hwy 1 de Bow Valley Parkway op welke doorloopt tot aan Lake Louise. Vanaf Banff is het ongeveer een half uur rijden naar Johnston Canyon. Aan de voet van Johnston Canyon is een parkeerterrein en een touristen verblijf.

 

Bron: o.a. Wikipedia Johnston Creek

Johnston Canyon was last modified: oktober 3rd, 2017 by admin