Cave and Basin Banff

Cave and Basin National Historic Site

Cave and basin - de grotCave and Basin in Banff is eigenlijk de bakermat van de nationale parken in Canada. In 1883 werd deze grot met warmwaterbron door spoorwegwerkers ontdekt en vermarkt. Twee jaar later werd de plek, na ingrijpen van de Canadese regering, het eerste nationale park.

Cave and Basin is de laagst gelegen zwavelhoudende warmwaterbron aan de noordzijde van Sulphur mountain.
De grot is groot genoeg om te bezoeken en gemakkelijk bereikbaar per auto of als onderdeel van een mooie wandeling. Behalve een bezoek aan de grot met warmwaterbron (waarvan de rotte eieren geur je nog lang zal bij blijven) kun je ook originele buitenbad en een bijzonder mooie tentoonstelling over de geschiedenis van het park in het oude badhuis bezichtigen.

 

Cave and basin buiten warmwaterbronHet badhuis van Cave and Basin

Het oude badhuis van Cave and Basin is nagebouwd uit 1887. Toentertijd was het badhuis het eerste gebouw in het gebied. Tegenwoordig zijn de baden gesloten.¬†En wordt het gebouw gebruikt als museum voor de tentoonstelling over de geschiedenis van Canada’s nationale parken.

Rondom het badhuis zijn wandelpaden aangelegd die je langs warmwaterbronnen en kleine watervallen van warm water leiden. Het wandelpad bevat allerlei uitleg over de flora en fauna rond de warmwaterbronnen.

Banff Spring slak

banff spring slak

bron: wikipedia

De bijzondere habitat van de warmwaterbronnen zijn het thuis van de Banff Spring slak. Deze kleine slak komt alleen voor in de negen zwavelhoudende warmwaterbronnen van Sulphur Mountain.

De slak heeft zich aangepast aan het leven in water met weinig zuurstof en veel zwavel. Sinds 2000 staat de bijzondere slak op de lijst van bedreigde diersoorten.
Kijk of je de kleine slak kunt ontdekken tijdens jouw bezoek.

Wandelen naar Cave and Basin

Vanaf de Bow River Bridge in Banff wandel je in een klein half uurtje naar Cave and Basin. Het is een educatieve wandelroute waarbij je uitleg krijgt over de geschiedenis van het gebied, de dieren en de planten die gedijen in en rond de warmwaterbronnen.

Locatie Cave and Basin

Cave and Basin Banff was last modified: mei 3rd, 2018 by admin