Landschap

Het landschap van Alberta is erg divers. In het westen vind je de bekendste regio van Alberta, de Rocky Mountains. Een rondreis door Banff en Jasper National Park is zeer de moeite waard. Ten oosten van de Rocky Mountains vind je de uitgestrekte prairies en naar het noorden toe de gigantische naaldwouden.

Rocky Mountains

De Rocky Mountains (kortweg Rockies) vormen een hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. De Rockies beslaan een gebied dat begint bij New Mexico en helemaal doorloopt tot in Alaska. De totale lengte van de Rocky Mountains is meer dan 4800 km.

De Canadese Rockies liggen in de provincies Britisch Columbia en Alberta. In de Canadese Rockies liggen vijf Nationale Parken en drie Provinciale Parken. Het hoogtste punt is Mount Robson met 3954 meter.

De ruige en veelal besneeuwde bergtoppen, de diepblauwe meren, watervallen, prachtige gletsjers en natuurlijk de bijzondere wildlife kenmerken dit landschap en maken een rondreis door de Rockies onvergetelijk.

Drumheller Hoodoos

Uitgestrekte prairies

Ten oosten van de bekende Rockies liggen de uitgestrekte prairies. Hoewel de prairies eigenlijk refereren aan een bepaald type grasland geld dit slechts voor een klein deel van wat ‘de prairies’ wordt genoemd in Alberta. De prairies in Alberta bevatten een grote diversiteit aan landschap en cultuur. Een bijzonder gebied dat zeker de moeite waard is om te bezoeken zijn de Canadian Badlands. De badlands zijn een landschapvorm ontstaan uit sterk geërodeerde kleigrond. Erosie van water en wind zorgen voor het ontstaan van canyons, ravijnen en hoodoos. De regio staat ook bekend om de grootste vondsten van fossielen en belangrijkste ontdekkingen rond dinosaurussen.

In dit gebied kun je ook je hart op halen als je meer wil proeven van de Wild West sfeer van Alberta.

Naaldwouden

In het noorden van Alberta bevinden zich de gigantische taiga naaldwouden. Het zijn vochte, koude naalwouden met voornamelijk sparren, dennen, zilversparren en lariksen. Ook venen en de bijbehorende planten komen veel in de taiga naaldwouden voor en bedekken zelf een groot deel van de binnenlanden van Canada.

Landschap was last modified: november 18th, 2014 by admin