Klimaat

Het klimaat van Alberta

In september in je korte broek bij 30°C de schade van een sneeuwstorm bekijken, in Alberta komt het voor.
Alberta heeft een landklimaat. Dit betekend extreme uiterste. In de winter kan door de weersinvloeden van de poolen de temperatuur dalen tot wel -54°C. In de zomer zijn temperaturen boven 30°C geen uitzondering en in het zuiden van Alberta kan de thermometer wel 40°C halen. In de maand september valt de herfst al in en wil er soms een vroege sneeuwstorm razen terwijl het een aantal dagen later weer zomers warm is.

In de winter kan onder invloed van Chinookwinden kan de temperatuur in het zuidwesten van Alberta ineens met 10 tot 15 graden stijgen.

De Rocky Mountains zijn van grote invloed op het klimaat in Alberta. De wind botst in het zuidwesten van Alberta als het ware tegen de Rocky Mountains. Dat gebied heeft daarom veel te maken met stijgingsregens. Het gebied achter de Rocky Mountains is daarom juist erg droog. Daardoor is Alberta een van de gebieden in Canada met de meeste zonuren.

In het noorden van Alberta liggen de Taiga bossen en dit gebied kent een meer subarctisch klimaat.

Het klimaat in de Rocky Mountains

De Rocky Mountains hebben deels een hooggebergteklimaat. In de hoger gelegen delen ligt er eeuwige sneeuw en komt de temperatuur nauwelijks boven de 2°C. De noordelijke delen van de Rocky Mountains zijn kouder dan de meer zuidelijke delen. De lager gelegen delen kennen een landklimaat en aan de oceaankant een gematigd zeeklimaat, waardoor daar ook meer neerslag valt.

Met de toename van de hoogte daalt de gemiddelde temperatuur elke 300 meter ongeveer 2°C en neemt de neerslag toe. Ook neemt de windactiviteit op grotere hoogte toe. Het weer in de bergen kan snel omslaan. Vaak zijn er heftige onweersbuien en valwinden zorgen ervoor dat het weer in de lagere delen dan ineens omslaat.

Klimaat was last modified: november 17th, 2014 by admin