Autorijden in Alberta Canada

Autorijden in Canada en zeker ook in Alberta is een bijzondere ervaring. Het wegennet is goed en uitgebreid en de omgeving is werkelijk prachtig. Het kan zomaar voorkomen dat uw navigatie u vertelt dat uw volgende afslag pas over 185km is.

Het wegennet

De wegen in Alberta zijn in het zuiden  goed en erg uitgebreid. Alberta wordt doorkruist door twee routes van de Trans-Canada Highway, de TCH zelf die de Highway 1 vormt, en de Yellowhead Highway, waarover de Highway 16 loopt. Deze twee routes bevatten grotendeels twee keer twee rijstroken. Daarnaast heeft Alberta ongeveer 700 km autosnelweg. De grootste deel daarvan bestaat uit de Highway 2. Deze loopt van Calgary naar Edmonton. De mooiste weg van Alberta is de Icefield Parkway. Deze route loopt dwars door de Rockies en is een ongekende ervaring om overheen te rijden.

Tips over auto hurenWil je een auto huren in Canada? Lees dan ook onze tips over het huren van een auto.

Verkeersregels

  • De verkeersregels in Alberta lijken sterk op die in Nederland al zijn er een aantal belangrijke verschillen:
  • De afstanden en snelheidscontroles worden aangegeven in kilometers. Op de meeste snelwegen en autowegen geldt een maximum van 90 tot 110 km/uur, op tweebaans wegen 80 tot 100 km/uur en binnen de bebouwde kom 30 tot 50 km/uur. In Canada is men streng met snelheidscontroles en zijn de boetes enorm hoog. Je kunt dus beter niet te hard rijden.
  • In Canada wordt het ‘Keep your lane principe’ gehanteerd. Ze blijven dus zoveel mogelijk in hun baan rijden, ook als jij wilt invoegen. Rechts inhalen is toegestaan. Toch is het wel zo dat langzamer verkeer veelal rechts rijdt. Voor verkeer dat bergop rijdt komt er op autowegen vaak een baan bij. Dat betekend dat je als dalend verkeer dus een baan minder hebt. Let hierop.
  • Je bent wettelijk verplicht te stoppen bij een stopbord. Ook als er geen verkeer aankomt en dan mag u niet doorrollen.
  • Bij gelijkwaardige kruispunten stop bij de stopstreep. De auto die als eerste stilstaat mag ook weer als eerst gaan rijden. Mocht het voorkomen dat u tegelijkertijd met een andere auto stil staat dan heeft de auto die van rechts komt voorrang.
  • De verkeerslichten hangen in Canada aan de overkant van de straat. Het voordeel hiervan is dat u altijd het verkeerslicht goed kunt zien. Stop dus op de aangegeven plaats, want als u vlak voor het verkeerslicht stopt dan blokkeert u het kruispunt. Houdt er ook rekening mee dat het verkeerslicht direct op groen spring als de overige verkeerslichten op rood springen.
  • Het is altijd verboden om schoolbussen te passeren als zij hun knipperlichten aan hebben. Dit geldt voor het verkeer uit beide richtingen.
  • Indien u voor een rood verkeerslicht staat en uw wilt rechts afslaan dan mag dat. De enige uitzondering daarop is als er een bord bij hangt dat u niet rechts mag afslaan.

Tips voor onderweg

De afstanden in Canada zijn heel anders dan hier in Nederland. Zorg daarom altijd dat je genoeg benzine, water en voedsel meeneemt. In meer afgelegen gebieden kan het erg lang duren voordat je het volgende tankstation tegenkomt.

Lees meer reistips voor jouw reis naar Alberta.

Autorijden in Alberta Canada was last modified: november 5th, 2016 by admin